Mikä lentonäytöksissä viehättää?

Lentokoneella lentämisestä on tullut arkipäiväinen asia vaikka kaiken järjen mukaan ihmisen ei pitäisi lentää lainkaan, biologisesti puhuttaessa. Jotkut meistä rakastavat lentämistä, kun taas toiset eivät halua edes astua lentokoneeseen. Mutta jopa lentämistä pelkäävät ihmiset eivät voi vastustaa kiusausta lentonäytöksien suhteen.

Näissä näytöksissä lentoalan huiput esittelevät taitojaan, uhmaavat itse Setä-Kuolemaa sekä ihastuttavat katsojia henkeäsalpaavilla akrobaattisilla tempuilla. Mikäli katsojan niskat jumiutuvat lentokoneiden seurannasta, näytöksistä löytää hyvin usein myös muutakin nähtävää.

Tässä artikkelissa listaamme tärkeimmät syyt ja seuraukset miksi lentonäytökset viehättävät vuodesta toiseen.

Lentonäytöksien historiaa

Hyvin usein lentonäytökset järjestetään kaupallisten syiden takia. Aikanaan näytösten avulla eri valmistajat saivat mahdollisuuden esitellä uusia koneita, välineitä ja yms. suurille massoille. Mikäli näytöksien järjestäjä on esimerkiksi maan puolustusvoimat, tapahtumalla pyritään mainostamaan armeijan tärkeyttä tai houkuttelemaan ihmisiä puolustusvoimien leipiin erityisesti, mikäli järjestettävässä maassa ei ole pakollista asevelvollisuutta.

Suomen ensimmäinen virallinen ilmailutapahtuma järjestettiin Helsingissä vuonna 1929 Suomen Ilmapuolustusliiton puolesta. Ajankohdasta johtuen, ilmailunäytökset järjestettiin enemmän tai vähemmän sotakalustovalmistajia varten, jotta he pystyivät esittelemään tuotteitaan Suomen puolustusvoimien johdolle. Tästä riippumatta näytöksiä järjestettiin myös sodanjälkeisinä vuosina varsin tiheään tahtiin.

Nykynäytökset

Jokainen kesä Suomeen saapuu jokin kansainvälinen lentonäytös. Kyseessä voi esimerkiksi olla Tour de Sky tai International Air Show. Vuonna 2015 Turussa järjestettiin oma Turku Airshow, jota pidettiin laajimpana lentonäytöksenä. Näytöksessä oli mukana esimerkiksi Turkin ilmavoimien taitolentoryhmä, Yhdysvaltojen ilmavoimien massiivinen Boeing C-17A Globemaster III sekä Suomen ilmavoimien taitoryhmät MidnightHawks ja ArcticEagles.

Rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että Suomen taitoryhmät eivät vielä ainakaan toistaiseksi yllä samalle taitotasolle turkkilaisten tai amerikkalaisten pilottien kanssa. Toisaalta Turkki ja Yhdysvallat ovat olleet sotatilassa jo ties kuinka kauan, johtaen myös siihen, että maan ilmavoimat harjoittelevat varsin tiuhaan tahtiin.

Leikitään kuolemalla

Wrightin veljekset leikkivät kuoleman kanssa, jotta me ihmiset tänään voimme lentää turvallisesti ympäri maailmaa. Nykyään ammattitaitoiset lentäjät uhmaavat kuolemaa viihdyttääkseen meitä. Toisaalta lentäjät pääsevät testaamaan uusien koneiden vahvuutta, ohjattavuutta sekä fyysisiä rajoja. Näiden testien avulla koneiden sekä niiden komponenttien valmistajilla on käsissään arvokasta tietoa tulevaisuuden kehitystyötä silmällä pitäen. Tavallisia katsojia tuskin tulevaisuuden kehitystyö kiinnostaa yhtä paljon kuin akrobaattisten temppujen katsominen tai ylihinnoitellun makkaran syöminen vanhan F-16 hävittäjän edessä.

Lentonäytösten historian aikana on tapahtunut lukuisia onnettomuuksia. Jotkut ovat jopa johtaneet vakaviin loukkaantumisiin ja kuolemiin. Viimeisimpien tilastojen mukaan jokainen vuosi jossakin lentonäytöksessä menehtyy joko pilotti tai katsoja. Viimeisin kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui 2017 tammikuussa Australiassa. Historian pahin onnettomuus tapahtui vuonna 2002 Ukrainan Sknylivin lentotukikohdassa. Ukrainan ilmavoimien Sukhoi Su-27 epäonnistui temppulennossa ja putosi yleisön joukkoon. 77 ihmistä menehtyi ja yli 500 loukkaantui.

Lukuisista onnettomuuksista huolimatta, lentonäytökset ovat erittäin turvallisia. Jos vertaamme lentonäytösten lukumäärää onnettomuuksien määrään, huomaamme nopeasti kuinka ihmisten ennakkoluulot vääristävät lentonäytösten mainetta. Esimerkiksi harva meistä tiesi, että lentonäytökset ovat Iso-Britannian toiseksi suosituin ulkotapahtuma jalkapallon jälkeen. Sama pätee myös Yhdysvalloissa. Toivon mukaan näemme samanlaisen muutoksen myös Suomessa.

Lapsiystävällinen tapahtuma

Lapsiperheille lentonäytökset ovat oiva yhdistelmä ulkoilmaliikuntaa, kulttuuria sekä teknistä koulutusta. Lapsia saattaa tosin kiinnostaa pomppulinnat enemmän kuin B-52 pommikoneen pällistely. Tästä huolimatta lentonäytökset tarjoavat niin aikuisille kuin lapsille paljon virikkeitä erilaisissa muodoissa.

Varoituksen sananen vanhemmille: Lapsille kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan kuulosuojaimet, sillä lentonäytöksistä kajahtaa ilmoille varsin mojovat desibelit. Vaikka meidän aikuisten korvat ja tärykalvot ovat jo aikoja sitten pilattu Dingon ja Eppu Normaalin musiikilla, perheen nuorimpien korvat pitää suojata lentokoneiden älämölöltä. Näytösten järjestäjiltä saa myös apua sekä kuulokkeita, mikäli omat jostain syystä unohtuivat kiireen keskellä keittiön pöydälle.

Mahdollisuus hyväntekeväisyyteen ja näyttää pitkää nenää kriitikoille

Suurin osa lentonäytöksistä järjestää erilaisia hyväntekeväisyys-projekteja joiden avulla järjestöt hankkivat näkyvyyttä. Näin ollen ihmiset kokoontuvat yhteen viihteen merkeissä ja samanaikaisesti tarjoavat lapsille sekä hyväntekeväisyysjärjestöille mahdollisuuden kasvaa. Valitettavasti jokaisesta maasta löytyy muutama Nelli Negatiivari sekä Pekka Pessimisti.

Kriitikoiden mukaan lentonäytöksissä ei ole mitään järkeä: ne ovat äänekkäitä, saastuttavat, johtavat kuolemiin sekä toimivat valtion sotakoneiston propagandana. Musiikkitapahtumat ovat äänekkäitä, ne roskaavat sekä johtavat alkoholin sekä huumeiden liikakäyttöön. Mutta jostain syystä samat ihmiset ovat ensimmäisiä Ruisrockin ja Tammerfestin lippujonoissa. Kaikenlaiset protestikulkueet roskaavat, ylityöllistävät poliiseja sekä johtavat enemmän tai vähemmän tappeluihin. Mutta Pekka ja Nelli ovat ensimmäisiä protestoimassa kulkueen etunenässä.

Tarkoitus ei ole vähätellä Suomen festareita tai protestiliikkeitä. Tarkoitus on osoittaa kuinka lentonäytökset tuovat järjestäjille, osallistujille sekä yleisölle ainutlaatuista viihdettä. Yleisesti ottaen tapahtumat tuovat myös järjestäjäpaikkakunnalle verotuloja, näkyvyyttä sekä kunniaa. Kysykää porilaisilta miltä heidän kaupunki näyttää Pori Jazz-tapahtuman jälkeen ja mikäli kyseinen tapahtuma antaa minkäänlaista lisäarvoa tai hyvää esimerkkiä erityisesti nuorille lapsille.

Lentonäytökset kiehtovat koska lentäminen itsessään kiehtoo meitä ihmisiä. Kaikki kunnia suomalaisille muusikoille, mutta katsojien kannalta 640 tonnin painoisen Antonov koneen näkeminen on huomattavasti viihdyttävämpää.

Privacy Policy