Lentämällä lomalle

Pelkäätkö lentokoneita – tai tarkemmin niillä lentämistä? Ei hätää, olemme koonneet sinulle tukipaketin joka sisältää lomavinkkejä, lentovinkkejä, sekä ohjeita lentopelon voittamiseen.

Lomalle lähtö ei saisi olla stressaava kokemus, sillä se saattaa seurata sinua lentomatkankin jälkeen. Kun olet lähdössä lomalle, sinun tulisikin pyrkiä olemaan mahdollisimman rauhallisessa mielentilassa, jotta pääset nauttimaan ansaitusta lomastasi täysin rinnoin. Mikäli matkustat esimerkiksi perheesi kanssa johon kuuluu pieniä lapsia, ymmärrämme että stressittömyys ei välttämättä tule tässä ensimmäisenä mieleen. Onnistuneen loman salaisuus piilee kuitenkin valmistautumisessa, jonka avulla pystyt eliminoimaan yllätysten mahdollisuudet. Kun ei tule ikäviä yllätyksiä, stressitasotkin pysyvät hallinnassa.

Lentopelko

Lentopelko ei ole missään nimessä harvinainen asia, sillä se on jopa aivan luonnollista. Toki on ihmisiä, joilla lentopelko on riistäytynyt niin pahasti käsistä, että kyseessä voi olla useiden vuosien terapeuttinen hoito edessä, ennen kuin tätä henkilöä lentokoneeseen saadaan.

Lentopelko on siis täysin luonnollista, koska kukapa haluaisi olla 10 000 korkeudessa, jonkun toisen ihmisen (kapteenin) kompetenssin varassa? Me kaikki tiedämme, että kun lentokone putoaa, selviytyjiä ei tule olemaan. Tämä on ehkä se pelottavin asia lentämisessä, sillä toisin kuin autoa ajaessa, et pysty millään tavalla vaikuttamaan lopputulokseen. Joudut istumaan tunteja paikallasi, toivoen että kaikki menee hyvin. Tämä on sinällään hullua, sillä lentäminen on kaikista maailman matkustustavoista ylivoimaisesti turvallisinta. Tämä perustuu kuolonuhrien määrään, suhteutettuna siihen montako tuhatta lentoa maailmassa lennetään päivittäin. Tämä ei tietysti kuulosta kovin mukavalta siltikään, koska suurin osa lentopelkoisista ajattelee “mitä jos tämä on juuri se kerta kun putoamme”.

Pelkotiloja voit lievittää esimerkiksi keskustelemalla lääkärisi kanssa joka tekee päätöksen siitä, tarvitseeko pelkosi jonkinlaista lääkitystä ennen matkaa. Lääkityksellä tarkoitetaan yleensä jonkinlaista rauhoittavaa lääkettä, joka poistaa stressiä ja ahdistusta. Suosittelemme kuitenkin lääkärin puoleen kääntymistä aina ennen kuin otat tällaisia lääkkeitä. Varsinkin mikäli olet astumassa lentokoneeseen.  Itse matkan aikana lentopelkoa kannattaa yrittää lievittää keksimällä muuta tekemistä, jotka stimuloivat aivojasi. Nykyajan lentokoneissa kun on wifi lähes kaikkialla, suosittelemmekin esimerkiksi pelaamaan vaikkapa casinopelejä. Nämä ovat erittäin värikkäitä, sekä audiovisuaalisia ärsykkeitä tarjoavia pelejä, jotka pitävät mielesi kiireisenä pitkälläkin lennolla.

Lentojen vaihtaminen

Mikäli et ole kokenut matkaaja, saatat stressata jo etukäteen vaihtolentoja. Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa pitää kuitenkin sitä, että vaihdossa tulisi olla vähintään 2 tuntia väliä, ennen kuin seuraava lentosi lähtee. Tällä tavoin pystyt minimoimaan stressin määrän, sekä varmistumaan siitä että varmasti ehdit seuraavalle lennolle. Joskus lennot nimittäin voivat myöhästellä, joka tarkoittaa sitä, että saatat jo ensimmäiselle lennolle lähtiessäsi tietää, että tulet myöhästymään jatkolennoltasi. Ei kannata kuitenkaan hätääntyä, sillä lentokentän info-pisteet neuvovat sinua tämänkaltaisissa tilanteissa.

Mitä suurempi vaihtoväli on, sen halvemmat lennot yleensä ovat. Ei ole siis mikään erikoisuus, että lentosi vaihtoväli on yli 24 tuntia. Nämä ovat erityisen kovassa suosiossa opiskelijoiden ja nuorten henkilöiden keskuudessa, joita eivät haittaa pitkätkään vaihtoajat. Mikäli olet kuitenkin lomalle lähdössä, suosittelemme tutustumaan suorien lentojen mahdollisuuksiin, sillä et välttämättä viikon lomastasi halua viettää lentokentillä kahta päivää.

Vihdoin koneessa

Kun olet vihdoin selviytynyt koneeseen asti, kannattaa aloittaa rentoutuminen hyvissä ajoin. Rentoutumisella emme kuitenkaan tarkoita liiallista alkoholin käyttöä, vaikka tämä useille onkin valitettavan usein se ainoa keino täyttää lentokoneessa vietettyä aikaa. Lentoemänniltä on hyvä kysyä esimerkiksi mahdollisia niskatyynyjä / korvatulppia, joiden avulla saatat saada koneessa jopa unta. Mikäli onkaan hienompi tunne, kuin nukahtaa koneen lähtiessä ja herätä seuraavan kerran koneen laskeuduttua matkakohteeseensa?

Privacy Policy